Edukacije

„Ovo nije bio samo tečaj, ovo je bilo učenje života na nov način, tako da ga prigrliš u njegovoj punini.“

-sudionica FER online škole

Izlaganje novim znanjima, idejama i perspektivama dovodi do dubokih i trajnih promjena u nama te pozitivno utječe na sve naše buduće interakcije. Ulaganjem u učenje ne mijenjamo samo pojedinca već i međuljudske odnose i očekivanja od društva u smislu spremnosti pojedinaca da zagovaranjem društvenih promjena utječu na boljitak zajednica u kojima žive.

Mnoge lokalne ženske organizacije imaju ograničen pristup besplatnim edukacijama i mogućnostima učenja te su, zbog nedostatka financijskih sredstava, u nepredvidivom okruženju koje se stalno mijenja, primorane dati prednost samo ključnim aktivnostima. Svjesna takvih izazova, Ekumenska inicijativa žena u suradnji s mrežom stručnih trenerica i voditeljica edukacija ženama diljem regije nastoji osigurati i nefinancijske resurse, razvijajući i organizirajući edukacije na različite teme koje ih zanimaju. Na taj način svake godine aktivisticama i ženskim organizacijama civilnog društva omogućuje pristup različitim prilikama za učenje s ciljem stjecanja novih vještina, znanja i potrebne razine stručnosti u svrhu osnaživanja i unaprjeđenja ženskog aktivizma te ostvarenja misije njihovih organizacija.

Online škola feminizma i religije (FER)

Škola je namijenjena polaznicama (i polaznicima) koje žele akademski propitivati vlastita uvjerenja, stavove, znanje i prakse o ljudskim pravima i slobodama te žele istražiti na koji način rodni stereotipi oblikuju živote žena i muškaraca u obitelji i društvu. Aktualne teme obuhvaćene ponuđenim kolegijima istražile su te u nastavni plan i program pretočile neke od najuglednijih feminističkih znanstvenica u regiji – pripadnice katoličke, protestantske, pravoslavne, muslimanske i židovske tradicije, kao i ateistkinje – koje će u okviru devet 14-tjednih kolegija prezentirati najnovije spoznaje i inovativne perspektive o obuhvaćenim temama.
Saznajte više

Radionica komunikacije

Ulazak u medijsku arenu i prenošenje zagovaračkih poruka široj javnosti mogu biti zastrašujuće iskustvo. Interaktivne radionice nude edukaciju na teme interpersonalne komunikacije i komunikacije s medijima, kao što je izrada priopćenja za javnost i pojavljivanje u medijima poput televizijskih nastupa i intervjua.

Dijaloške radionice

Kada bih žene uložile svoje vrijeme, glasove, energiju i često osobnu dobrobit u javni diskurs o raznim temama, od ključne je važnosti da imaju odgovarajuće vještine i alate da to čine kompetentno i sigurno. Tečajevi po mjeri nude ženama specifične alate za izgradnju spremnosti, stručnosti i praktičnih vještina u nenasilnoj komunikaciji.

Radionice digitalne sigurnosti (online)

U kontekstu sve češćeg (vršnjačkog) zlostavljanja na internetu, nasilja i seksualnog uznemiravanja u virtualnom svijetu te neovlaštenog korištenja (tj. hakiranja) i curenja podataka, cilj je ovih radionica upoznati polaznice/polaznike s osnovama digitalne sigurnosti te im ponuditi korisne savjete o sigurnijem korištenju digitalne pohrane, društvenih mreža i pametnih telefona.

Seminari financijske otpornosti (online)

Sužavanje prostora civilnog društva utjecalo je i na priljeve bazičnim ženskim organizacijama iz dostupnih izvora financiranja. Ovi seminari pomažu manjim organizacijama da unaprijede svoje vještine financijskog upravljanja, baveći se relevantnim temama kao što su: kako izraditi proračun organizacije te kako uspostaviti unutarnje kontrole u svrhu podizanja razine povjerenja zaposlenika i javnosti u funkcioniranje organizacije.
Saznajte više
crossmenuchevron-down